Przepis na najlepszą i najprostszą kawę mrożoną!
Wielkimi krokami zbliżamy się do pory letnich upałów, a w takie dni nic nie smakuje lepiej, niż kawa mrożona! Przedstawiamy prosty i najlepszy przepis na klasyczną kawę mrożoną, którą można przyrządzić w domu!
Klasyczna kawa mrożona z mlekiem lub bez
Sekret kawy mrożonej tkwi w dobrze przyrządzonym espresso, które można przyrządzić w ekspresie, kawiarce lub zaparzaczu. Alternatywą jest kawa rozpuszczalna wymieszana w zimnej wodzie. Zdecyduj, co bardziej przypadnie Ci do gustu! Osoby, które piją słodzoną kawę, muszą dodać cukier do espresso, aby najlepiej się rozpuścił. Następnie przygotuj przezroczystą wysoką szklankę, gdyż efekt wizualny także ma znaczenie. Dodaj kilka kostek lodu, by wypełniły 3/4 szklanki. Następnie wlej gorące espresso lub zimną kawę rozpuszczalną. Na końcu uzupełnij napój mlekiem. W klasycznej kawie najlepiej sprawdzi się tłuste mleko krowie, ale Twoje ulubione roślinne alternatywy także będą w porządku. Smacznym dodatkiem będzie bita śmietana lub odrobina cynamonu. Bez tych dodatków kawa także będzie bardzo smaczna! Kawa mrożona nie tylko przyniesie ulgę w upały, ale jest również świetnym pomysłem na letni deser.